Набережник

Actitis hypoleucos. (Перевозчик. Common Sandpiper.)

птахи України

Маса тіла:

40 - 75 г.

Довжина тіла:

19 - 22 см.

Розмах крил:

30 - 36 см.

Опис зовнішнього вигляду:

ad у шлюбному вбранні зверху жовтувато - бурий, з темно - буримп рисками і смужками; "брови" білуваті; вузька смуга, яка проходить через око, темно - бура; шия і воло світло - бурі, з темно - бурими рисками; решта низу біла; зверху вздовж основи темно - бурих махових пер проходить біла смуга, яка помітна лише в польоті; верхівка другорядних махових пер біла; хвіст жовтувато - бурий, по краях білий, з темними поперечними смужками; дзьоб бурий, на кінці чорний; ноги оливкові; у позашлюбному оперенні сіріший, juv схожий на ad у позашлюбному оперенні, але пера верху зі світлою верхівкою.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний. Гніздиться майже на всій території, крім високогір'я та більшої частини степової смуги; мігрує скрізь.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

різнотипні водойми.

Поведінка, її особливості:

в місцях гніздування нерідко літає низько над водою від берега до берега; часто сідає на каміння і гілки над водою, характерно посіпуючи хвостом.

Відмінності від схожих видів:

від лісового і болотяного коловодників відрізняється дещо меншими розмірами, жовтувато - бурим надхвістям, короткими ногами, які в польоті не виступають за край хвоста, білим сподом крил та білими смугами зверху на крилах; від мородункп - рівним дзьобом та більшим контрастом між забарвленням верху і низу.

Звуки:

подає дзвінке і високо - тональне "зі - ді - ді", шлюбний крик складається з серії цих криків.

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка