Побережник чорногрудий

Calidris alpina. (Чернозобик. Dunlin.)

птахи України

Маса тіла:

40 - 80 г.

Довжина тіла:

16 - 22 см.

Розмах крил:

35 - 40 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad в шлюбному вбранні верх голови, спина і плечі рудувато - бурі, на голові чорні риски, на спині і плечах чорні плями; верх крил сірий; нижня частина голови, шия і воло білі, з чорними рисками; надхвістя біле, з поздовжньою чорною смугою посередині; груди і передня частина черева чорні; задня частина черева і підхвістя білі; спід крил білий; зверху вздовж основи чорно - бурих махових пер проходить вузька біла смуга; стернові пера світло - сірі, центральна пара темно - бура; дзьоб чорний, злегка загнутий донизу; ноги чорні; у позашлюбному оперенні верх і воло сірі; низ білий, juv подібний до ad у шлюбному оперенні, але на грудях і череві лише окремі чорні плями.

Статус перебування в Україні:

пролітний, зрідка зимуючий. Під час міграцій спостерігається на всій території; взимку зрідка трапляється в дельті Дунаю та на Сиваші.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

прибережна зона різнотипних водойм.

Поведінка, її особливості:

часто тримається зграями.

Відмінності від схожих видів:

від червоногрудого побережника відрізняється, зокрема, чорною поздовжньою смугою на білому надхвісті, від морського побережника - чорними ногами і дзьобом, а у позашлюбному оперенні - також світлішим верхом.

Звуки:

скрипучі трелі.

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка