Орел степовий

Aquila rapax. (Степной орел. Steppe Eagle.)

птахи Україничервона книга

Маса тіла:

До 3,7 кг.

Довжина тіла:

65 - 77 см.

Розмах крил:

170 - 205 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad оперення темно - буре; нерідко на задній частині шиї рудувата пляма, а на надхвісті світла смуга; махові пера сірувато - бурі, з темними смугами, з яких крайня найширша, зверху, біля основи першорядних махових пер, світлі плями; на сірувато - бурому хвості густі темні поперечні смуги, з яких верхівкова найширша; цівка вкрита пір'ям; дзьоб чорний; восковиця і пальці жовті; райдужна оболонка ока коричнева, juv бурий. з вохристим відтінком; на надхвісті білувата смуга; зверху і зі споду по краю великих покривних пер крил та по задньому краю крил проходять світлі смуги; махові і стернові пера чорно - бурі, зі слабо вираженою світлою смугастістю.

Статус перебування в Україні:

залітний.

Розповсюдження (поширення):

степова смуга.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

рівнинні та пагорбисті райони з бідною рослинністю.

Поведінка, її особливості:

полюбляє сидіти на телеграфних стовпах і степових могилах; під час ширяння крила тримає здебільшого горизонтально, хоча нерідко кінці крил бувають дещо обвислими.

Відмінності від схожих видів:

ad від ad підорликів відрізняється більшими розмірами, густою смугастістю крил і хвоста, а також тим, що голова в польоті більше виступає за край крил; від ad могильника - меншими розмірами та відсутністю білих плям на плечах і спині; juv від juv підорликів і могильника - чіткою світлою смугою на споді крил.

Звуки:

зрідка подає хрипкий крик "к'яу - к'яу", дещо нижчий за тоном, ніж крики підорликів.

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка