Яструб малий

Accipiter nisus. (Перепелятник. Sparrowhawk.)

птахи України

Маса тіла:

150 - 300 г.

Довжина тіла:

28 - 38 см.

Розмах крил:

60 - 75 см.

Опис зовнішнього вигляду:

асі зверху темно - сизий; лоб буруватий; над оком нерідко буває білувата "брова"; на потилиці нечітка біла пляма; горло сірувато - біле; щоки руді; низ сірувато - білий або рудуватий, з рудими або бурими поперечними смугами; боки тулуба руді; махові пера зі споду білуваті, з темною поперечною смугастістю; на хвості 4 - 5 темних смуг; дзьоб темно - сірий; восковиця і ноги жовті; райдужна оболонка ока жовтогаряча. У ad білі "брови" часто з'єднуються з білуватою плямою на потилиці; низ білий, з поперечною темно - бурою смугастістю, juv подібний до ad, але пера верху і покривні пера вух бурі, зі світлою облямівкою; на волі краплеподібні плями; на решті низу широкі рудувато - бурі поперечні смуги; райдужна оболонка ока жовта.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний, зимуючий.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться в лісовій і лісостеповій смугах, а також на сході степової смуги і в гірському Криму; під час міграцій і зимівлі трапляється на всій території.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

ліси, в періоди міграцій і зимівлі відкриті ландшафти та населені пункти.

Поведінка, її особливості:

полює з засідки, нерідко здобич наздоганяє в кронах кущів і дерев, мігрує поодинці або розрідженими групами.

Відмінності від схожих видів:

від великого яструба відрізняється меншими розмірами, від коротконогого яструба - відсутністю контрасту між забарвленням верхівкових першорядних махових пер та решти оперення крил, жовтогарячою або жовтою райдужною оболонкою ока, а ad - також світлими "бровами".

Звуки:

у шлюбному польоті подає довге "кюю - кюю", поблизу гнізда - голосне монотонне "киі - киі - киі", в разі небезпеки - уривчасте "кирк"; в позагніздовий період переважно мовчазний.

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка