Орел-карлик

Hieraaetus pennatus. (Орел-карлик. Booted Eagle.)

птахи Україничервона книга

Маса тіла:

750 - 950 г.

Довжина тіла:

45 - 50 см.

Розмах крил:

110 - 132 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad світлої морфи верх світло - бурий, з темними плямами; низ білуватий, з темними плямами на волі і темними рисками на грудях та череві або однотонний; махові пера темно - бурі, покривні - світлі; хвіст темно - бурий; цівка оперена; дзьоб темно - сірий, біля основи блакитний; восковиця і пальці жовті; райдужна оболонка ока світло - коричнева; у темної морфи все оперення, крім світлого підхвістя, темно - буре, juv подібний до ad, але має блідіше забарвлення.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться в Карпатському регіоні, на більшій частині Лісостепу та на півночі степової смуги; в періоди міграцій може траплятися скрізь.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

старі мішані і листяні ліси, під час міграцій спостерігається на відкритих просторах.

Поведінка, її особливості:

політ стрімкий, нерідко з тривалим планеруванням; шлюбний політ виконується зі складними маневрами, які супроводжуються криками, чого не роблять інші хижі птахи.

Відмінності від схожих видів:

темна морфа від ad та juv очеретяного луня відрізняється ширшими крилами і хвостом та надламаною поставою крил під час ширяния, від звичайного канюка - довшими крилами і хвостом, а крім того, від двох цих видів - майже однотонно темно - бурим оперенням; від чорного шуліки - відсутністю вирізки на хвості; світла морфа від очеретяного луня, звичайного канюка і чорного шуліки - контрастом між темними маховими перами і рештою оперення.

Звуки:

мелодійний високотональний крик "клі - клі - клі", "кік - кік - кік" або "ті - вью - вік".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка