Зяблик

Fringilla coelebs. (Зяблик. Chaffinch.)

птахи України

Маса тіла:

19 - 24 г.

Довжина тіла:

близько 15 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad в шлюбному вбранні нижня частина лоба чорна; верхня частина лоба, тім'я, потилиця, шия по боках і ззаду блакитно - сірі; спина каштаново - бура; поперек і надхвістя зеленкуваті; щоки, горло, воло, боки тулуба, груди і передня частина черева вий по - рожеві; задня частица черева і підхвістя білуваті; на чорних покривних перах крила велика біла пляма і біла смуга; махові пера темно - бурі; хвіст темно - бурий, майже чорний, дві пари крайніх стернових пер з білою барвою, центральні пера сірі; дзьоб блакитно - сірий, на кінці чорний; ноги бурі; у позашлюбному вбранні верх голови і спина бурі; щоки, горло, воло, боки тулуба і груди з б\ рим відтінком; дзьоб бурий. У асі верх сірувато - бурий; поперек і надхвістя оливково - зелені; низ бурувато - сірий, світліший на череві і підхвісті; дзьоб бурий. juv подібний до ad.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний, зимуючий.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться і мігрує на всій території; регулярно зимує на півдні та в Закарпатті, окремі особини і групи птахів взимку трапляються на решті території.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

ліси різного типу, парки, сади.

Поведінка, її особливості:

довірливий, терпляче ставиться до присутності людей, може збирати поживу на доріжках парків в досить людних місцях; під час міграцій і зиміві утворює зграї, часто разом з в'юрками.

Відмінності від схожих видів:

від в'юрка відрізняється зеленкуватим надхвістям і однотонним кольором боків тулуба, а ad у шлюбному оперенні - також блакитно - сірим верхом голови, винно - рожеві їм низом тулуба і блакитно - сірим дзьобом.

Звуки:

пісня мелодійна, з характерним "розчерком" в кінці; поклик - коротке "пінк", подібне до поклику великої синиці; часом подає характери "рю", яке повторюється з невеликими паузами.

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка