Чикотень

Turdus pilaris. (Рябинник. Fieldfare.)

птахи України

Маса тіла:

80 - 140 г.

Довжина тіла:

близько 25 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad голова зверху, щоки, шия ззаду і з боків, поперек і надхвістя сірі, на голові чорні риски; над оком білувата "брова"; спина, плечі і верхні покривні пера другорядних махових каштанові; горло, воло і груди зверху рудуваті, з темно - бурою строкатістю; боки тулуба і підхвістя білуваті, з темно - бурими стрілоподібними плямами; низ грудей і черево білі; покривні пера споду крил білі; махові пера темно - бурі; хвіст чорно - бурий; дзьоб жовтий, на кінці бурий; ноги тем но - бурі, juv зверху сірувато - бурий, зі світлими рисками; низ білуватий, на волі і боках тулуба темні плями.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний, зимуючий.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться в лісовій і лісостеповій смугах, а також подекуди в степовій смузі; мігрує і зимує на всій території.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

узлісся хвойних і мішаних лісів, парки.

Поведінка, її особливості:

гніздиться колоніями, нерідко тримається на землі, восени і взимку утворює великі зграї, які часто можна бачити в населених пунктах.

Відмінності від схожих видів:

ad від решти дроздів відрізняється поєднанням сірого і каштанового кольорів у забарвленні верху; juv від juv дрозда - омелюха - білими грудьми і черевом.

Звуки:

пісня - тріскотливе щебетання, без свисту; поклик - різке "чик - чик". яке перетворюється на довгий голосний крик, коли на гніздову територію птаха потрапляє ворог.

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка