Синьошийка

Luscinia svecica. (Варакушка. Bluethroat.)

птахи України

Маса тіла:

15 - 23 г.

Довжина тіла:

біля 14 см.

Опис зовнішнього вигляду:

ad підвиду cyanecula зверху бурий; над оком біла "брова"; підборіддя, горло і волосині, з білою плямою посередині, іноді без білої плями; на волі синій колір окреслений знизу чорним напів - кільцем, під ним іржасте напівкільце; груди і черево білуваті; махові пера бурі; верхня частина хвоста руда, кінцева - темно - бура, центральні стернові пера цілком бурі; дзьоб чорний; ноги темно - бурі; у підвиду svecica, який трапляється під час міграцій, та у підвиду volgae, що гніздиться на сході країни, пляма на межі горла і вола іржаста; в місцях, де відбувається гібридизація між особинами різних підвидів, пляма на межі горла і вола може бути світло - вохристою. У ad горло білувате, з темними смужками по боках; на волі темні риски і лише буре напівкільце, іноді в невеликій кількості присутній і синій колір, juv зверху темно - бурий, з численними світлими рисками; низ рудуватий, з темними рисками.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться в лісовій і лісостеповій смугах, а також на значній частині степової смуги та в Закарпатті; під час міграцій трапляється на всій території.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

заболочені, порослі чагарником місцевості біля водойм.

Поведінка, її особливості:

тримається переважно на землі; часто тримає хвіст задертим догори, а крила трохи опущеними.

Відмінності від схожих видів:

ad розрізняється за характерним забарвленням горла, вола та хвоста.

Звуки:

пісня - різноманітні мелодійні звуки, часто з імітацією голосів інших птахів; поклик - голосне "чак" або "тсі - чак - чак".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка