Дятел звичайний

Dendrocopos major. (Пестрый дятел. Great Spotted Woodpecker.)

птахи України

Маса тіла:

біля 80 г.

Довжина тіла:

22 - 23 см.

Розмах крил:

34 - 39 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad тім'я, смуги ззаду і по боках шиї, спина, покривні пера верху крил, поперек і надхвістя чорні; лоб, горло, покривні пера вух, плями по боках шиї, шия спереду та плечові пера білі, з вохристим відтінком; на потилиці червона пляма; білі покривні пера вух повністю відокремлені чорними смугами від білих боків шиї; низ тулуба білий, з вохристим відтінком, задня частина черева і підхвістя червоні; махові пера чорні, з білими плямами, які на розгорнутих крилах утворюють смуги; хвіст чорний, цупкий, загострений, крайні стернові пера білі, з чорними поперечними смугами; дзьоб і ноги темно - сірі; райдужна оболонка ока коричнева. У ad, яка схожа на ad, потилиця чорна. У juv, який в цілому подібний до ad, на голові червона "шапочка"; на білих плечових перах темна смугастість.

Статус перебування в Україні:

осілий, кочовий.

Розповсюдження (поширення):

на всій території.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

рівнинні і гірські ліси.

Поведінка, її особливості:

тримається здебільшого на деревах, гніздиться в дуплах; навесні часто і голосно "барабанить" дзьобом по гілках; здобуває насіння з соснових шишок, попередньо закріпивши їх в щілинах кори дерев або пеньків.

Відмінності від схожих видів:

від середнього і сирійського дятлів відрізняється тим, що білі покривні пера вух повністю відокремлені чорними смугами від білих боків шиї, а також тим, що задня частина черева і підхвістя червоні, а не рожеві; крім того, від сирійського дятла - білими з чорними смугами крайніми стерновими перами; від біло - спинного дятла - повністю чорними спиною та попереком.

Звуки:

різке "кек - кек".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка