Дрохва

Otis tarda. (Дрофа. Great Bustard.)

птахи Україничервона книга

Маса тіла:

- 6,5 - 17,0 кг,

- 3,0 - 5,5 кг.

Довжина тіла:

75 - 105 см.

Розмах крил:

190 - 260 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad в шлюбному вбранні голова і шия сірі; біля дзьоба пучки видовжених пер - "вуса"; верх тулуба і частина верхніх покривних пер крил руді, з чорними смужками; воло руде; інше оперення біле; першорядні махові пера і їх покривні, а також другорядні махові з темно - бурою верхівкою; крайні стернові пера білі, з чорною верхівкою, внутрішні - руді, з чорними смугами; дзьоб темно - сірий, на кінці чорний; ноги бурі; райдужна оболонка ока коричнева; у позашлюбному оперенні "вуса" відсутні. ad подібна до ad у позашлюбному оперенні, але менша за розмірами; у деяких особин райдужна оболонка ока сіра. juv подібний до ad.

Статус перебування в Україні:

осілий, кочовий, перелітний.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться в Східному Поліссі та на півдні степової смуги; регулярно зимує на півдні, в м'які зими окремі особини трапляються на всьому Лівобережжі.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

відкриті простори.

Поведінка, її особливості:

потайний; злітає після розбігу, політ швидкий, помахи крил глибокі; в шлюбний період характерним є токування, під час якого роздуває горловий мішок, розпушує пір'я і вивертає крила, через що стає схожий на велику білу кулю; під час міграцій і взимку утворює зграї.

Відмінності від схожих видів:

від джека відрізняється більшими розмірами, а також відсутністю "коміра" і чорного кольору на шиї.

Звуки:

переважно мовчазний; зрідка у можна почути тихі горлові звуки, які нагадують голос ягняти: , згукуючи пташенят, подає неголосне "тук - тук".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка