Фазан

Phasianus colchicus. (Фазан. Pheasant.)

птахи України

Маса тіла:

до 1,5 кг.

Довжина тіла:

53 - 89 см.

Розмах крил:

70 - 90 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad голова синьо - зелена, з полиском; на потилиці "ріжки" з видовжених пер; навколо очей червона гола шкіра, яка спускається донизу у вигляді "сережок"; горло і шия темно - зелені, з полиском, на шиї вузький білий "нашийник", інколи "нашийника" нема; оперення спини червонувато - руде, з вохристими плямами і чорними рисками; поперек і надхвістя сірувато - оливкові або яскраво - каштанові, з зеленкувато - пурпуровим полиском; покривні пера крил вохристо - сірі, з рудими плямами; воло і груди мідно - червоні, з чорними хвилястими смужками; черево чорне; хвіст довгий, рудий, з вузькими чорними смугами; дзьоб кремово - білий; ноги темно - бурі. ad бура, пера зі світлою облямівкою; груди і черево білуваті; пір'я голови і задньої частини шиї зі слабким пурпуровим полиском; гола шкіра за очима сірувато - бура; дзьоб і ноги бурі; "ріжок" нема, juv подібний до ad, але без полиску.

Статус перебування в Україні:

інтродукований, осілий.

Розповсюдження (поширення):

поширений в південних, південно - східних районах, а також на Закарпатській рівнині; на решті території трапляється завдяки періодичному штучному випуску в природу.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

річкові долини з багатою рослинністю, поруби в лісах, зарості очерету.

Поведінка, її особливості:

злітає з шумом, вертикально вгору, потім планерує на короткі відстані; добре ходить і бігає по землі, часто сідає на дерева; восени і взимку тримається невеликими зграями.

Відмінності від схожих видів:

відрізняється довгим хвостом, а ad - також забарвленням всього оперення.

Звуки:

нерідко під час злітання, плескаючи крилами, подає крик "кук - тук - кук - тук...": у в шлюбний період голосне двоскладове кукурікання.

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка