Балабан

Falco cherrug. (Балобан. Saker.)

птахи Україничервона книга

Маса тіла:

0,8 - 1,1 кг.

Довжина тіла:

48 - 57 см.

Розмах крил:

110 - 125 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad голова білувата або кремова, з темними рисками, білими "бровами" і нечіткими темними "вусами"; пера спини і верхні покривні пера крил бурі, зі світлою облямівкою; низ білий або вохристо - білий, з темно - бурими рисками, які утворюють поздовжній рисунок; махові пера зверху темно - бурі, з білими або вохристими плямами, знизу - білуваті, з сірими смугами; стернові пера бурі, з вохристими поперечними смугами; дзьоб сірий, з темним гачком; навколоочне кільце, восковиця і ноги жовті. juv подібний до ad, але тім'я і потилиця темніші; низ тулуба з більшою кількістю широких темних рисок; навколоочне кільце, восковиця і ноги блакитно - сірі.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний, зимуючий.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться головним чином в північних, центральних та південних областях; під час міграцій трапляється скрізь; регулярно зимує в Криму та в деяких інших причорноморських районах, окремі особини інколи спостерігаються взимку на решті території країни.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

рівнинні та гірські ліси, які розташовані біля відкритих просторів.

Поведінка, її особливості:

політ повільний, помахи крил часті; здобич здобуває як у повітрі, так і на землі.

Відмінності від схожих видів:

ad від ad сапсана відрізняється відсутністю виразних чорних "вусів" і бурим забарвленням, від ad кречета - бурим оперенням; juv від juv сапсана - чітким контрастом на споді крил між темними покривними і світлими маховими перами, від juv кречета - контрастом між світлою головою і темним тулубом.

Звуки:

у період розмноження подає пронизливе "к'як - к'як".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка