Джек

Chlamydotis undulata. (Дрофа-красотка. Houbara.)

птахи України

Маса тіла:

1,1 - 2,7 кг.

Довжина тіла:

55 - 65 см.

Розмах крил:

135 - 170 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad основний тон верху пісочно - сірий, з тонкими темними хвилястими поперечними рисками; на потилиці "чуб" з видовжених пер; на боках шиї поздовжні чорні смуги, біля її основи пучки чорних і білих видовжених пер у вигляді "коміра"; груди, черево і підхвістя білі; махові пера зверху чорно - бурі, на п'ятьох зовнішніх першорядних - велика біла пляма; покривні пера споду крил білі; стернові пера темно - бурі, з білою верхівкою і широкими чорними поперечними смугами; дзьоб темно - бурий, з сірувато - оливковою основою; ноги сірувато - бурі; райдужна оболонка ока жовтогаряча. У ad пера "чуба" і "коміра" коротші; чорні смуги на боках шиї тонші й коротші. У juv чорний колір в забарвленні голови і шиї відсутнії: "чуба" і "коміра" нема.

Статус перебування в Україні:

рідкісний залітний.

Розповсюдження (поширення):

степова смуга.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

посушливі напівпустельні місцевості.

Поведінка, її особливості:

обережний, в разі небезпеки частіше відбігає і зачаюється, ніж злітає; літає низько над землею, політ повільний, помахи крил глибокі.

Відмінності від схожих видів:

від дрохви та хохітви відрізняється чорними смугами на боках світлої шиї та чорним "коміром" біля її основи; крім того, від дрохви - меншими розмірами і пісочно - сірим кольором верху, а від хохітви - більшими розмірами та чорно - бурими маховими перами, з великими білими плямами на крайніх першорядних махових.

Звуки:

винятково мовчазний.

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка