Вівсянка садова

Emberiza hortulana. (Садовая овсянка. Ortolan Bunting.)

птахи України

Маса тіла:

20 - 28 г.

Довжина тіла:

близько 16 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad в шлюбному вбранні голова, шия і воло сірі, з легким оливковим відтінком; навколоочне кільце, "вуса" і горло жовті; спина і верх крил рудувато - бурі, з темною строкатістю; поперек і надхвістя рудувато - бурі; груди, черево і підхвістя руді; махові пера бурі, зі світлою облямівкою; хвіст бурий, дві крайні пари стернових пер з білими плямами; дзьоб і ноги червонувато - бурі; у позашлюбному оперенні голова, шия і воло оливково - сірі. У ad голова, шия і воло бурувато - сірі; на верхній частині голови і волі темні риски; груди рудуваті; черево і підхвістя жовтуваті, juv подібний до ad, але низ вохристий, зі значною кількістю темних рисок.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться на всій території, крім Карпат і Присивашшя; мігрує скрізь.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

чагарники, балки, лісосмуги, сади.

Поведінка, її особливості:

обережний, але для співу обирає верхівки кущів і дерев.

Відмінності від схожих видів:

від звичайної і городньої вівсянок відрізняється рудим ( ad) або рудуватим ( ad) низом, чіткими жовтими "вусами" і горлом, червонуватим дзьобом: від сивоголової вівсянки - жовтими "вусами" і горлом; ad від ad скельної вівсянки - сірим волом, а ad від ad цього виду - темними рисками по боках горла і на волі; juv від juv сивоголової і скельної вівсянок відрізнити складно.

Звуки:

пісня - характерне "тсі - тсі - тсі - тсі - тру - тру - тру", де друга половина нижча за тональністю і журливіша від попередньої; поклик - коротке "тсі".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка