Чечевиця

Carpodacus erythrinus. (Обыкновенная чечевица. Scarlet Rosefinch.)

птахи України

Маса тіла:

20 - 25 г.

Довжина тіла:

близько 15 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad в шлюбному вбранні спина, крила і хвіст бурі, з нечіткою темною строкатістю; голова, крім буруватих покривних пер вух, горло, воло, поперек і надхвістя червоні (насиченість червоного кольору в оперенні з віком посилюється від світло - червоного до кармінно - червоного); груди, черево і підхвістя білі; на покривних перах крила дві рожевуваті смуги; махові і стернові пера бурі, з червонуватою облямівкою; дзьоб сірий; ноги бурі; у позашлюбному вбранні червоний колір оперення тьмяніший, з густим бурим відтінком. ad зверху сірувато - бура, з темними рисками; горло і воло буруваті; боки тулуба білі, з темними рисками; груди, черево і підхвістя білі; смуги на крилі білуваті juv подібний до ad, але риски на тулубі виразніші.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться в лісовій і лісостеповій смугах, а також в північній частині Степу і на півдні Криму; в періоди міграцій може траплятися майже скрізь.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

чагарники на зволожених луках, лісові галявини.

Поведінка, її особливості:

полюбляє співати, сидячи на верхівках кущів.

Відмінності від схожих видів:

ad від ad великої чечевиці відрізняється білими грудьми, черевом і підхвістям, від ad сибірської чечевиці - бурою спиною і білим підхвістям; ad та juv від ad та juv великої і сибірської чечевиць та коноплянки - білуватими або вохристими смугами на крилах.

Звуки:

пісня - свист "віті - вітіу", що часто повторюється; поклик - тихе "чві".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка