Бджолоїдка

Merops apiaster. (Золотистая щурка. Bee-eater.)

птахи України

Маса тіла:

біля 60 г.

Довжина тіла:

27 - 29 см.

Розмах крил:

44 - 49 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad верх каштаново - рудий, плечі і поперек вохристо - жовті; лоб жовтувато - білий; через око проходить чорна смуга; горло і щоки яскраво - жовті, окреслені знизу вузькою чорною смужкою; низ тулуба зеленкувато - блакитний; спід крил рудуватий; першорядні махові пера зверху та їх покривні блакитно - зелені, другорядні - каштаново - руді; вздовж заднього краю крил проходить вузька темно - бура смуга; хвіст синювато - зелений, з видовженими і загостреними центральними стерновими перами; дзьоб чорний; ноги бурі. ad подібна до ad, але на спині зелений відтінок; видовжені пера хвоста коротші. У juv каштаново - рудий і жовтий кольори на спині, плечах, крилах і попереку замінені зеленкуватою барвою; чорної смуги на горлі і видовжених стернових пер нема.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться на всій території, за винятком гір; мігрує скрізь.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

урвисті береги, яри, відкриті місцевості.

Поведінка, її особливості:

гніздиться колоніями в норах; політ швидкий і легкий; нерідко ширяє в повітрі, здобуваючи комах, чергуючи ширяння з частими помахами крил; полюбляє сидіти на дротах електроліній, мігрує зграями.

Відмінності від схожих видів:

від зеленої бджолоїдки відрізняється наявністю каштаново - рудого кольору в забарвленні верху та зеленувато - блакитного кольору на нижній частині тулуба; ad від ad зеленої бжолоїдки - також менше видовженими центральними стерновими перами.

Звуки:

мелодійна трель "крю - крю - крю".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка