Зозуля

Cuculus canorus. (Обыкновенная кукушка. Cuckoo.)

птахи України

Маса тіла:

90 - 130 г.

Довжина тіла:

32 - 34 см.

Розмах крил:

55 - 65 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad голова, шия, спина, поперек, надхвістя і воло сірі, верхні покривні пера крил темніші; груди, черево, підхвістя і спід крил білі, з темно - сірими поперечними смугами; махові пера зверху темно - сірі; стернові пера темно - сірі, з білою верхівкою, кілька крайніх пар з білими цятками; дзьоб темно - сірий, біля основи жовтий; ноги жовті; райдужна оболонка ока жовтогаряча. ad сірої морфи подібна до ad, але весь низ, крім рудуватого вола, білуватий, з темно - сірими поперечними смугами; трапляється руда морфа ad, з бурими поперечними смугами по всьому тілу, крім однотонно рудого надхвістя; бурі махові пера з рудуватими плямами або смугами. juv подібний до ad, але має виразні білуваті плями на тім'ї і потилиці, темно - коричневу райдужну оболонку ока; серед juv трапляються сірі і руді особини, що не пов'язано зі статтю; між цими двома варіантами забарвлення у juv є перехідні форми.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний.

Розповсюдження (поширення):

на всій території.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

різноманітні місцевості з розвиненою рослинністю.

Поведінка, її особливості:

політ легкий, прямолінійний, помахи крил неглибокі; коли сидить, нерідко крила тримає нанівопу - щеними; гніздовий паразит дрібних співочих птахів; живиться різними комахами та їхніми личинками, зокрема волохатими гусеницями, яких інші птахи здебільшого обминають.

Відмінності від схожих видів:

від глухої зозулі відрізняється голосом і білим фоном підхвістя, але на відстані, коли птах не подає голосу, розрізнити складно.

Звуки:

часто подає характерний крик "ку - ку", який може повторюватися кілька разів, а - дзвінку трель "клі - клі".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка