Мартин жовтоногий

Larus cachinnans. (Хохотунья. Yellow–legged Gull.)

птахи України

Маса тіла:

0,6 - 1,3 кг.

Довжина тіла:

52 - 67 см.

Розмах крил:

128 - 158 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad спина і крила зверху сірі; верхівка крил чорна, з білими плямами; по краю внутрішніх першорядних махових і по краю другорядних махових пер проходить вузька біла смуга; решта оперення біла; навколоочне кільце жовтогаряче; дзьоб жовтий, спереду на нижній щелепі червона пляма; ноги і райдужна оболонка ока жовті. У juv першого року життя пера спини і верхні покривні пера крил бурі, зі світлою облямівкою; махові пера темно - бурі, другорядні - з білою верхівкою; решта оперення білувата, з темними рисками на голові та шиї і темними плямами на нижній частині тулуба; хвіст біля основи білуватий, на кінці хвоста темно - бура смуга; дзьоб темно - бурий; ноги бурувато - рожеві; райдужна оболонка ока коричнева; навколоочного кільця нема; на другому році життя верх частково набуває сірого кольору, а груди і черево - білого.

Статус перебування в Україні:

осілий, кочовий, перелітний.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться майже на всій території, крім гір та Північного Лівобережжя; мігрує скрізь; регулярно зимує вздовж морського узбережжя, на Дніпрі та на заході країни, на водоймах решти території трапляється взимку зрідка.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

морське узбережжя і внутрішні водойми.

Поведінка, її особливості:

гніздиться здебільшого колоніями; в нозагніздовий період тримається зграями, які нерідко відвідують місця складування побутових відходів.

Відмінності від схожих видів:

ad від ad сріблястого мартина відрізняється темнішою спиною, темнішим верхом крил і жовтим забарвленням ніг, від ad чорнокрилого мартина - сірою спиною і сірим верхом крил; juv від juv подібних за розміром мартинів відрізнити складно.

Звуки:

різноманітні голосні крики, такі як "кіа - кіа - кіа - кіа" або горлове "кьяу".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка