Мартин середземноморський

Larus melanocephalus. (Черноголовая чайка. Mediterranean Gull.)

птахи України

Маса тіла:

до 350 г.

Довжина тіла:

36 - 38 см.

Розмах крил:

98 - 105 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad в шлюбному вбранні голова чорна; спина і верхні покривні пера крил сірі; решта оперення біла; навколоочне кільце червоне, окреслене зверху і знизу білим; дзьоб яскраво - червоний, часто з чорною смугою біля кінця; ноги червоні; райдужна оболонка ока темно - коричнева; у позашлюбному оперенні голова біла, з темними плямами за очима і на тім'ї. juv зверху сірувато - бурий, пера зі світлою облямівкою; верхні великі покривні пера другорядних махових світло - сірі; боки вола буруваті; крайні першорядні махові пера чорно - бурі, інші махові пера сірувато - білі, з темною верхівкою; на кінці білого хвоста чорно - бура смуга; дзьоб темно - бурий; ноги бурі; навколоочного кільця нема; взимку першого року життя спина і плечі сірі.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний, зрідка зимуючий. Гніздиться в Причорномор'ї та Приазов'ї; іноді зимує біля південного узбережжя Криму.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

морські острови, узбережжя та прилеглі водойми.

Поведінка, її особливості:

гніздиться великими колоніями.

Відмінності від схожих видів:

ad від ad звичайного мартина відрізняється відсутністю чорного кольору на крилах, а у шлюбному оперенні - також чорним кольором голови; juv від juv звичайного мартина - чорно - бурими зовнішніми першорядними маховими перами.

Звуки:

гугняве "ева", в колонії в разі тривоги подає крик "ка - ка - ка".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка