Грицик малий

Limosa lapponica. (Малый веретенник. Bar-tailed Godwit.)

птахи України

Маса тіла:

190 - 310 г.

Довжина тіла:

33 - 42 см.

Розмах крил:

61 - 68 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad в шлюбному вбранні голова, шия і низ тулуба насичено руді; тім'я бурувато - руде; вуздечка темно - бура; пера спини і плечей темно - бурі, з рудуватими плямами; поперек білий; надхвістя білувате з темними смугами; покривні пера верху крил сірі; першорядні махові пера темно - бурі, другорядні - сірувато - бурі; стернові пера з білими і чорними поперечними смугами; дзьоб довгий, чорний, злегка загнутий догори; ноги чорні, довгі, в польоті виступають за хвостом; у позашлюбному вбранні верх сірувато - бурий; покривні пера верху крил з білуватою облямівкою; воло сірувато - буре; решта низу біла, з незначною кількістю темних плям на боках тулуба; дзьоб рожевувато - бурий, на кінці чорний. У ad в шлюбному оперенні спина і плечі темно - бурі, зі світло - вохристими плямами; голова, шия і воло рудуваті; низ білий, з незначною темною строкатістю на боках тулуба; у позашлюбному оперенні схожа на позашлюбного ad. juv подібний до ad у позашлюбному оперенні, але пера спини і покривні пера крил з широкою вохристою облямівкою.

Статус перебування в Україні:

пролітний.

Розповсюдження (поширення):

переважно поблизу морського узбережжя.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

болота і зволожені луки.

Поведінка, її особливості:

тримається зграями, рідше - поодинці.

Відмінності від схожих видів:

від великого грицика відрізняється забарвленням хвоста, на якому нема різкого контрасту між кольорами верхньої і нижньої частин, білим попереком та відсутністю зверху на крилах білих смуг, а ad в шлюбному вбранні - також повністю рудим низом тулуба і однотонно чорним дзьобом.

Звуки:

під час польоту подає поклик "кі - віу" або "кі - кі", крик тривоги - різке "ківік", шлюбний крик складається з серії покликів.

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка