Хохітва

Tetrax tetrax. (Стрепет. Little Bustard.)

птахи Україничервона книга

Маса тіла:

600 - 950 г.

Довжина тіла:

40 - 45 см.

Розмах крил:

105 - 115 см.

Опис зовнішнього вигляду:

ad у шлюбному вбранні зверху сірувато - вохристий, з густою темною строкатістю; боки голови і горло сірі; шия і верх вола чорні, на шиї спереду v - подібна біла смуга, біля основи шиї біла поперечна смуга; низ білий; махові пера білі, з темною верхівкою, верхня частина крайніх першорядних махових пер цілком темно - бура; стернові пера білі, з чорними смугами і цятками; дзьоб і ноги бурувато - сірі; райдужна оболонка ока жовтогаряча; у позашлюбному оперенні схожий на ad. У ad боки голови, горло, шия і воло сірувато - вохристі, з бурими рисками, juv подібний до ad.

Статус перебування в Україні:

осілий, кочовий, перелітний.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться і регулярно зимує на Керченському півострові; в періоди міграцій і взимку трапляється в інших районах півдня; під час зальотів може спостерігатися на решті території країни.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

злакові степи.

Поведінка, її особливості:

обережний, в разі небезпеки переважно зачаюється; злітає, голосно лопочучи крилами, політ швидкий, з частими і глибокими помахами крил, у - зі свистом крил; під час токування роздуває шию і нерідко підстрибує, плескаючи крилами; у позагніздовий період утворює зграйки.

Відмінності від схожих видів:

від лежня відрізняється довшою шиєю, масивнішими ногами, майже повністю білими маховими перами, а ad у шлюбному вбранні - також чорною з білими смугами шиєю.

Звуки:

головним чином мовчазний; зрідка подає неголосне "пуль - пуль - пуль", шлюбний крик - тріскотливе "тррр".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка