Лиска

Fulica atra. (Лысуха. Coot.)

птахи України

Маса тіла:

0,6 - 1,2 кг.

Довжина тіла:

36 - 38 см.

Розмах крил:

70 - 80 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad голова і шия чорні; інше оперення сірувато - чорне, низ світліший; на лобі біла шкіряна бляшка; махові пера сірувато - бурі; хвіст чорний; дзьоб білий; ноги зеленкувато - сірі, з широкими шкіряними листоподібними виростами довкола пальців (фістона - ми); райдужна оболонка ока яскраво - червона, juv сірувато - бурий, на перах горла, передньої частини шиї і низу тулуба білувата верхівка; шкіряна лобна бляшка невелика, темно - бура; дзьоб світло - бурий; райдужна оболонка ока жовтувато - коричнева.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний, зимуючий.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться на всій території, крім Карпат; мігрує скрізь; регулярно зимує на півдні та на Закарпатській рівнині, трапляється взимку і на водоймах решти території.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

різнотипні водойми з густою рослинністю, взимку - відкриті акваторії водосховищ, озер, лиманів, морських заток.

Поведінка, її особливості:

чудово плаває і пірнає, під час плавання киває головою; злітає після тривалого розгону по водяній поверхні, політ швидкий і прямолінійний; під час міграцій і зимівлі утворює великі самостійні зграї.

Відмінності від схожих видів:

ad від ad водяної курочки відрізняється більшими розмірами, білою шкіряною бляшкою, повністю чорним оперенням, а під час плавання - також опущеним до води хвостом; juv від juv водяної курочки - більшими розмірами, цілком темними боками тулуба і темним підхвістям.

Звуки:

часто подає характерний поклик - різке "кавк" або "ков", поклик - коротке "дп" або "п", а також тихе "пссі", що використовується з різною інтенсивністю в різних ситуаціях; крик тривоги - голосне "а - ооо - а - а".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка