Куріпка сіра

Perdix perdix. (Серая куропатка. Partridge.)

птахи України

Маса тіла:

350 - 450 г.

Довжина тіла:

29 - 31 см.

Розмах крил:

45 - 48 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad лоб, щоки, "брови" і горло руді; тім'я і потилиця бурі; спина, поперек і надхвістя сірувато - бурі, з дрібними темними поперечними смужками; покривні пера крил бурі, з темними плямами і білими рисками; шия і низ сірі, з дрібними темними поперечними смужками; на боках тулуба широкі руді поперечні смуги; на грудях каштанова підковоподібна пляма; черево біле; махові пера бурі, зі світлими поперечними смугами; стернові пера руді, крім двох пар сірувато - бурих центральних, які накриті видовженими перами надхвістя і підхвістя; дзьоб світло - сірий; ноги бурі. ad подібна до ad, але пляма на грудях ледь помітна або відсутня; покривні пера вух бурі. juv бурий, зі світлими рисками; черево білувате.

Статус перебування в Україні:

осілий.

Розповсюдження (поширення):

трапляється на всій території, крім гір.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

відкриті простори з трав'яною і чагарниковою рослинністю.

Поведінка, її особливості:

легко і швидко бігає по землі, в разі небезпеки зненацька і шумно злітає, у позашлюбний період тримається зграями.

Відмінності від схожих видів:

ad від ad даурської куріпки відрізняється відсутністю рудого кольору в забарвленні вола; juv від juv фазана - коротшим хвостом і меншими розмірами, від juv перепілки - більшим і масивнішим тулубом; ad і juv від ad і juv даурської куріпки відрізнити складно.

Звуки:

шлюбний крик - скреготливе "чір - рек - чір - рек", яке періодично повторюється; злітаючи, може подавати різкий крик "прі - прі - прі..." або "рік - рік - рік...".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка