Підсоколик великий

Falco subbuteo. (Чеглок. Hobby.)

птахи України

Маса тіла:

190 - 300 г.

Довжина тіла:

28 - 35 см.

Розмах крил:

70 - 84 см.

Опис зовнішнього вигляду:

у ad оперення голови сірувато - чорне, з добре помітними "вусами" та виступом чорного кольору нижче покривних пер вух; над оком вузька світла "брова"; боки шиї і горло білуваті; спина і покривні пера верху крил темно - сірі; воло, груди і черево вохристо - білі, з широкими чорно - бурими рисками, які утворюють поздовжній рисунок; підхвістя яскраво - руде: махові пера зверху чорно - бурі, зі світлими плямами, на споді - білуваті, з темними смугами; хвіст зверху темно - сірий, на бічних стернових перах невиразні світлі поперечні смуги, зі споду стернові пера білуваті, з темними смугами; дзьоб блакитно - сірий, з чорним гачком; навколоочне кільце, восковиця і ноги жовті. У juv пера верху бурі, з білуватою облямівкою; підхвістя вохристе; навколоочне кільце і восковиця блакитно - сірі; ноги жовті.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний.

Розповсюдження (поширення):

гніздиться на всій території, крім Криму, гніздування можливе в гірській частині Кримського півострова; мігрує на всій території країни.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

узлісся великих лісів, лісосмуги, гаї серед річкових долин.

Поведінка, її особливості:

здобич ловить лише в повітрі, часто полює в сутінках, мігрує поодинці і зграями.

Відмінності від схожих видів:

ad від кібчика відрізняється жовтими ногами; крім того, від ad кібчика - білим кольором в оперенні голови і низу, а від ad кібчика - відсутністю рудого кольору в забарвленні голови і низу; juv від juv кібчика - темнішою головою і однотонним бурим верхом хвоста.

Звуки:

дзвінке "кік - кік - кік".

Примітка:
juv - молодий, статево незрілий птах (від латинського juvenus);
ad - дорослий, статевозрілий птах (від латинського adnltus);
- самець;
- самка